previous next

Forumlezing 23/11/2021

Het Forum nodigt jullie uit voor de tweede Forumlezing op dinsdag 23 november in het
Gentse Gravensteen:
Dark Heritage and Entangled Communities: Working with the heritage of WWII in Finland and Scotland
door dr. Oula Seitsonen (University of Oulu) & prof. dr. Suzie Thomas (University of Antwerp)

Praktisch
Gratis lezing – Dinsdag 23 november om 20u30 (welkom vanaf 20u) – Gravensteen, Gent
Geldende COVID/Corona maatregelen: Covid Safe Ticket presenteren + mondmasker dragen
Inschrijven via forumlezing@f-v-a.be

Dr. Oula Seitsonen en Prof. Dr. Suzie Thomas zullen in deze presentatie hun eigen ervaring delen over hoe gemeenschappen in Fins Lapland en de Schotse Highlands omgaan met de fysieke overblijfselen van WOII. De focus zal liggen op publieksarcheologische initiatieven en etnografisch onderzoek, meer specifiek in de inheemse Sámi-gebieden van Lapland en rond een controversieel krijgsgevangenenkamp bij Cultybraggan in Schotland, dat momenteel door de lokale gemeenschap beheerd wordt. Het gaat niet alleen over de soms verrassende resultaten, maar ook de confrontatie met de moeilijkheden en uitdagingen van een soms problematisch en gevoelig verleden.

Deze Forumlezing is een organisatie van het Forum Vlaamse Archeologie vzw, het team stadsarcheologie van de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg van de Stad Gent, Historische Huizen en de Vrije Universiteit Brussel.

Vanwege geldende Covid-maatregelen is het deze keer helaas niet mogelijk om achteraf een receptie te houden.

De Forumlezing is een evenement waarbij een internationale toonaangevende spreker in het veld van publieksarcheologie een avondvullende presentatie geeft in een mooi erfgoedkader. Het opzet is vooral om een archeologisch publiek te inspireren over publieks- en/of gemeenschapsarcheologische initiatieven en zo aan te zetten tot een bredere kijk op ontsluiting en valorisatie van erfgoed.

Op 26 maart 2019 organiseerde het Forum in het Gravensteen in hartje Gent zijn allereerste Forumlezing in samenwerking met Stadsarcheologie Gent, Historische Huizen Gent en de VUB. Als spreker trok Professor Carenza Lewis, gekend van onder andere het BBC-programma Time Team dat gericht is op het populariseren van archeologie bij een breed publiek, een volle zaalDeze gerenommeerde spreker had het over ‘Investigating change in the past, achieving change for the future: the benefits of publicly engaged archaeology’.

Forumlezingen

Carenza Lewis – Investigating change in the past, achieving change for the future: the benefits of publicly engaged archaeology. 26 maart 2019 – Gravensteen, Gent (in samenwerking met Stadsarcheologie Gent, Historische Huizen Gent en de VUB)