previous next

Archeologiedagen

Eind 2016 organiseerde het FVA haar laatste Forumdag met als thema ‘Moeder, waarom graven wij? Werken aan een draagvlak voor archeologie’. Hier lanceerde het Forum het idee om – naar Nederlands voorbeeld – Archeologiedagen te organiseren in Vlaanderen. In 2018 was het dan zo ver en organiseerde de provincie Vlaams-Brabant samen met het FVA een eerste pilooteditie.

Ontdek onze archeologiedagen

De Archeologiedagen tonen gedurende een lang weekend alle facetten van de archeologische sector aan een breed publiek. Organisatoren uit alle hoeken van de sector bieden een waaier aan archeologische activiteiten (zoals opensleuvendagen, tentoonstellingen, wandel- en fietstochten, kookinitiaties, lezingen, openbedrijvenmomenten, workshops, etc.) aan onder een gemeenschappelijke vlag. Op deze manier brengen we archeologie op een aantrekkelijke en positieve manier naar een zo breed mogelijk publiek.

archeologiedagen

De pilooteditie bleek een groot succes en zorgde voor een breed en divers aanbod met veel tevreden bezoekers, waardoor een doorstart gewenst was. Al in 2018 haalde de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met het FVA een Europese subsidie binnen waardoor het mogelijk was een coördinator aan te werven ter versterking van het organiserende team.

archeologiedagen

Editie 2019

Voor de editie 2019 sloten ook de vier andere provincies en de Vlaamse Vereniging van Provincies zich aan. Deze tweede editie van de Archeologiedagen bereikte meer dan 27.000 bezoekers met een rijk aanbod aan activiteiten. Bovendien blijkt ook dat de Archeologiedagen werken als een verbindende factor voor de hele sector. Bedrijven, onderzoeksinstellingen, stedelijke en intergemeentelijke diensten, musea, lokale erfgoedverenigingen,… de sector trekt voor deze Archeologiedagen duidelijk aan één zeel en zet zich als één blok achter dit initiatief. Zelfs de door corona geplaagde editie van 2020 bleek een onverwacht succes met wederom grote publiekstevredenheid dankzij een uitgebreid,  divers en erg kwalitatief aanbod.

In de marge van de organisatie van de Archeologiedagen is er ook een samenwerking met Ex situ opgezet, waarbij telkens een speciale editie wordt gemaakt over de Archeologiedagen met een terug- en vooruitblik. 

Hoewel de Archeologiedagen nog een jong event zijn, zijn ze nu al een erg belangrijke pijler geworden voor publieksarcheologie in Vlaanderen. Archeologie kan op deze manier op een fantastische manier gepresenteerd worden aan een breed en nieuw publiek. Dit vormt een speerpunt en blijft bijgevolg een prioriteit voor het FVA.